Utvikling og trening av ledergrupper

Det å være en god og dynamisk ledergruppe har alt å si for kontinuerlig utvikling av en organisasjon. Min erfaring med ledergrupper er ofte at de ikke bruker god nok tid til å brede grunnen til hvem de er, bli godt kjent med hverandre og hva mandatet deres går ut på. Det er ofte at man som ledergruppe blir opptatt av det operative og hva det er som skal produseres, istedenfor å ha fokus på hva man som ledergruppe skal tilføre organisasjonen. Når ledermøtene for det meste omhandler  produksjon og det operative, er man etter min mening feil ute.

En ledergruppe består også i mange tilfeller av for mange mennesker. Forskning sier at en ledergruppe ikke bør bestå av flere enn tre-seks mennesker. I tillegg handler det mye om hvordan møtene ser ut med hensyn til struktur og gjennomføring. Videre må det skapes en psykologisk trygghet til at medlemmene kan si det de mener uten at dette får konsekvenser i en eller annen retning.

Tre områder for at en ledergruppe skal fungere optimalt, er etter min erfaring følgende:

  1. Behovet for kompetanse: Få følelsen av å være kompetent og få løst utfordringer man står ovenfor.

  2. Tilhørighet: Vi behøver å føle av at vi er en del av et fellesskap som inngir varme, respekt, og trygge relasjoner

  3. Autonomi: Som innebærer at vi føler at vi handler i linje med våre verdier og interesser og i tillegg opplever at vi kan påvirke vår egen situasjon gjennom valg.

Jeg har laget ferdige ledergruppemoduler som kan brukes direkte i en trinnvis utvikling av en ledergruppe. Jeg har også mulighet til å skreddersy moduler tilpasset ledergruppens ståsted og behov.

 
 
Previous
Previous

Trening og utviklingsområder

Next
Next

Strategiprosesser