Skolering og utviklingsplaner for barn og ungdom

 

Å bli god i fotball eller på skolen er mye av samme sak. Det handler om å jobbe etter en god skoleringsplan med høy kvalitet dag ut og dag inn, sammen med en god lærer/fotball lærer. I tillegg til det man gjør i klubben sammen med trener og medspillere, kreves det selvsagt også mye egentrening.

Ute i Europa har man i 50 år hatt klare og tydelige måter på å utvikle gode fotballspillere. Ajax og Barcelona er vel de beste eksemplene på at det å ha en «rød tråd» i sitt utdanningsløp er noe som virker. I Norge har vi kanskje ikke vært like bevisste på dette før i de siste 5-6 årene. Etter hvert har vi også her i landet fått på plass planverk og skoleringsplaner som sammen med systematisk oppfølging, skal gi oss spillere med enda større register i framtiden.

Det å vite hva man skal trene på og i hvilket omfang i barne og ungdomsfotballen er også et fag. Det kreves at det i bunn ligger evidensbasert forskning bak det som skal jobbes med på de ulike årsklassene. Dette er utrolig viktig blir gjort systematisk og med kvalifiserte fagfolk. Får en spiller «store hull» i sin lærings skole i ung alder, er det utrolig vanskelig å avlære dette når spilleren blir klar for seniorspill. Alt bygger på alt, som i skolen. Dette krever kunnskap om læringslære.

For å kvalitetsikre at din klubbs skoleringsplaner er i tråd med de referansene som de beste jobber etter, er jeg gjerne med å bidrar til dette. Først og fremst gjennom å stille spørsmålet HVORFOR?, og deretter se trenerne i aksjon i den daglige interaksjonen mellom trener og spiller. Det er i samspillet og i en relasjon i dette møtet- læring skjer.

Det jeg jobber etter er følgende: Hva er klubbens identitet/filosofi? Spillemodell-hva skal læres?, ferdighetsmodell-hva skal læres? Kunnskap og metode- når og hvor skal det læres? Å tenke på/hvorfor: hva skal læres bort? Når skal det læres bort(da må man ha kunnskap om utviklingslære som fysiologi, biologi, motorikk,  kognitiv og sosial utvikling) valg av evidensbaserte læringsmetoder- hvorfor gjør vi som vi gjør? hvordan legger vi til rette for oppfølging og evaluering av valgte metoder og metoder å jobbe på. Deretter blir dette tatt ned på de ulike årsklassene vi jobber med. 

Previous
Previous

Spillemodell for A-lag og utviklingsavdeling

Next
Next

Samarbeid klubb og skole